Fång

Idag var det vilodag för Newton. Annars har jag varit med Roger hovslagarn idag. Och fan vad det är fång överallt, var och varannan shettis har det. stackare :(
Jävla konstig sjukdom.

Antagligen får Shettisar (och andra raser som är lättfödda) det lättare än andra raser. Eftersom dom kommer från ställen som tex som shettisen från shetlandsöarna, där det mest är sten och ponnyerna får leta på sig nån liten gräsfläck och leva på det, sedan rör de på sig i vilt. Det är fel miljö för dessa djur här uppe. Här får dom äta gräs i massor på somrarna och vi ger dom en massa mat. Och eftersom shettisen kommer från ett sådant ställe, så äter dom när dom kan. Vilket betyder att dom inte slutar äta även om dom är mätta. Vilket vi alla vet att shettisen är ett riktigt matvrak och äter oftast alltid upp maten och lite till. Eftersom de inte har någon kontroll på hur mycket de äter så blir de lätt feta, och blir överviktiga, och ofta kan det leda till belastningfång. Nej det är inte bara shettisar som får fång, men det är nog den vanligaste rasen som får fång. Antagligen för att dom flesta shettisar bara är til sällskap och kanske inte tränas så mycket. Även om du inte kan rida den lilla ponnyn borde den få lite aktivitet och träning, såsom horsemanshipträning, trickträning, tömkörning, longering körning, ridning av mindre ryttare, löshoppning :)

Dock vet man inte exakt vad fång beror på, och det är ju mer fång nu än för bara 20 år sen. Kanske har något med miljöförstöringen att göra? Allt skit som släpps ut, avgaser och allt annat som sedan sätter sig i gräset. För hög halt av protein har man ju hört, men det är inte hela sanningen kanske. Det finns många teorier, men ingen direkt fakta om vad det beror på. Nobody knows.

Symptom på fång:
Rörelsestörning ( Obelgrad ) – stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
Förstärkt digitalpuls
Ökad värme i hov och kronrand
Svullen kronrand
Visitertångöm
Svårt att vända på snäv volt
Dubbelslående steg ( sätter ner trakten först )

Fång är en sjukdom som drabbar många hästar varje år och är vanligast under betessäsongen maj – september men förekommer året om.
Fång är, enkelt uttryckt, en mag- och tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar. Lamellagret förbinder hovkapseln med hovbenet och är det lager som hela hästens tyngd är upphängd i hovkapseln. Detta medför att vissa hästar som drabbas av fång får en hovbensrotation eller hovbenssänkning.
Andra orsaker till fång kan vara metaboliska sjukdomar, såsom Cushings Disease, förlossningsfång ( kvarbliven efterbörd som ger livmoderinflammation ), mekanisk / traumatisk påverkan och överbelastning.

När hästen har fång växer hovarna väldigt snabbt på den, antagligen av kroppens försvar att göra sig av med sjukdomen. När det blir hovbensrotation viker sig hovbenet neråt, frammåt, vilket gör hästen öm på sulan då hovbenet trycker. Därför avbelastar hästen genom att lägga sin vikt på trakterna, luta sig bakåt, avbelasta tådelen:



Som hovslagare får man klippa ner i trakterna för att avbelasta tån vilket gör det skönare för hästen att stå, sedan klipper man frampå tån som ett hack så hästen får en bättre överrullning. Villket gör att hästen inte lägger sin vikt direkt på tån utan på sidodelarna, då den tycker det är bekvämare att gå då den inte behöver belasta tån. Bakvänd sko fungerar på samma sätt, men det bästa för hästen är a
Man kan även sätta på en skumgummi-sula som man tejpar fast för att den inte ska behöva stå på så hårt underlag. Hästen ska helst stå på ett mjukt underlag, som spån eller sand.

Åh jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om fång, det är så konstigt, och kanske därför intressant. Men det får duga såhär. Källa: www.regiondjursjukhuset.se , mig själv och lite vad jag lärt mig av Roger.

Vad har ni för erfarenheter av fång?

Kommentarer
Postat av: STOCKHOLMSJENNA

jobbat i stall och fått ta hand om en och annan fånghäst. är man smart nog och har ne glufsig ponny så är det ju att ha den i en sandhage eller köpa en sån där "munkorg" som förminskar intaget utav gräs

2009-09-09 @ 17:01:22
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0