NANNASALMI

Hittade jättefina och speciella smycken från Finland.
Hästrelaterade och man är gjorda av hästtagel,
kan göras efter beställning med sin egens häst hår.
Jättefint hantverk, finns armband, halsband, ringar, broscher, hårspännen, skjortknappar med mera.



Det här armbandet gillade jag skarpt, fast newton har ju vit man.
Fast det kan ju också bli snyggt :)

Hittade pris på detta armband på en dansk sida. 3600 - 9600 DKK
Ganska dyrt, men det är ju faktiskt ett äkta hantverk, och 14 carat guld.
Det är nog inte så lätt att göra dom där liksom.

www.nannasalmi.com

Dålig Uppdatering och dagens löshoppning.

Jag får be hemskt mycket om ursäkt för min dåliga uppdatering, men det verkar som dom flesta är dåliga på det just nu. Jag skyller på skola och att newton har vilat nästan en vecka. Hältan var antagligen av stelhet eller mjölksyra i musklerna. För han blev bättre efter ett par dagar. Men Jag lät honom vila i en vacka och bara gå promenader. Sen när jag satte igång han igen och började rida var han tillbaka lite på ruta 1. Stannade och så, för att han var lat tror jag. men vi börjar komma igång nu och han travar längre sträckor igen.

Idag löshoppade jag honom, han tyckte det var kul, men han va lite trött tror jag. Han hoppade små studs, och hinder. Högst hoppa han 80cm idag, vilket är hans högsta, haha :P Och jag behöver nya bommar, de jag har är bara 1,5 m och ganska smala. Hemmagjorda. Behöver verkligen hinderstöd också!

Tog nån bild men kameran är sämst. Suddigt och mörkt. Kanske får ni ta del av nån bild imorgon.

Final sommarens hästbild.

Tyvärr blev det bara nio stycken tävlande, och jag fick välja ut de fem bästa enligt mig. Men jag har inte riktigt haft tid att "annonsera". De lyckliga fem Finalisterna är:




Bild nr 1
Bildbeskrivning:
Denna bilden föreställer Pascal som är en 6 årig svensk ridpoony. 1 Veckor under sommaren stod han hos mig då hans ägare var på semester. När mina hästar busade i hagen bredvid stod Pascal i solen och tittade nyfiket på. Jag tycker att denna bild är somrig då det är grönt i bakgrunden och det syns att solen lyser.
http://saiop.blogg.se/





Bild 2
Bildbeskrivning:
"Det här är min lilla busiga livsnjutare Clint Eastwood som springer runt lycklig i sommarbeteshagen och njuter av det varma sommarvädret. Han ser så glad, fri och lycklig ut. "Clintan" är 6 år och har framtiden framför sig då han har kapacitet för det högsta. Otroligt lik sin pappa Artist, både till utseendet och psyket."
http://clinteastwood.blogg.se/




Bild 3
beskrivning:
Här busade vi lite grann på gärdet för någon vecka sen. Vi tyckte det var
jätte härligt !
http://heyysandra.blogg.se/





Bild 4
Beskrivning:
Detta är min bild ! OTROLIGT söta hästar tycker jag. Och jag tycker på något vis att den är jätte sommrig ! :D
http://pauuus.blogg.se/





Bild 5
beskrivning:
"Detta är en bild på min miniatyrshettis Amigo på 3 år när han står och betar en ljum sommarkväll.  Älskar förgrunden med  all klöver och det grönskade gräset och man riktigt ser hur underbart det är att vara häst på sommaren."
http://inajacobsen.blogg.se/




Nu är det just du som ska rösta på din favorit :)

Tävlingen avslutas Söndagen den 6 september!


RÖSTA RÖSTA RÖSTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Promenad-vecka.

Jag bestämde mig för att Newton skulle bara ut på promenader i en vecka för hand. För att se om det blev bättre. På Söndagen(?) tittade Lou på Newton när jag gick med honom och travade, hon tyckte han såg fräsch ut. och han var mycket bättre faktiskt. Så jag tänkte att han skulle få ta de lugnt en vecka sen sätta igång han igen efter promenaderna. Om han fortsätter på samma sätt när jag rider får jag nog reda ut det bättre. Ringa vetrinär och skit. Men jag hoppas bara att det bara var mjölksyra som låg kvar i musklerna. som gjorde honom stel och ovillig.

Började praktiken i måndags med Roger, kul att träffa Roger igen efer sommarlovet. Roger är hovslagare i Falun som jag praktiserar hos varannan vecka.

Om jag hinner hem imorgon ska jag Longera Newton, och om jag hinner hem på torsdag sätter jag mig på honom och känner mig för lite hur han känns.  I sånna fall blir det ett kortare och lugnare pass.

Halt.

Igår provade jag att rida i andra sadeln, men det var inge bättre, fick honom i trav, men han saktade av direkt, kändes inte som att det var pga olat, mer som om han hade ont. Så jag gick med honom.
Idag longerade jag honom i skritt och lite lugnt trav. Mest för att titta på hur han gick. Och han haltar, nått fel är det, men ibland äre värre och ibland bättre. De pendlade hela tiden. Och jag vet inte men kanske på båda bak :O Han har inte alls samma energi och humör, han är ser inte lika glad ut. Jag blir så orolig. Vafan är det här? Masserade och pysslade om honom efter, han var blöt och jag torkade honom med handduk. Vi hade mysstund.

Och ingen veterinär får man väl tag på under helgen heller. Så jävla typiskt. Allt som började gå så bra, alla mina planer.

Fuck!

Bloggtävling - Sommarens Hästbild

Bloggtävling!! Nu ska jag starta en tävling här i bloggen.

Sommarens Hästbild
Nu när skolorna börjat och hösten är påväg, tänkte jag att vi skulle titta tillbaka på denna sommar. Tävlingen är alltså, bästa sommarbilden på häst. Du ska hitta den sommrigaste bilden på en häst du känner från denna sommar. Det får vara flera hästar på bilden och/eller ryttare/människa/andra djur får vara med. Huvudsaken är att det är minst en häst med på bilden från sommaren 2009.
Du behöver inte ha en hästblogg för att delta, bara en simpel blogg.

Gör såhär:
♥ Lägg upp bilden på din blogg och skriv kort om bilden.
♥ Länka till just detta inlägg i samma inlägg som din bild. Och Skriv att du är med och tävlar om Sommarens hästbild.
♥ Kommentera just DETTA inlägg om att du är med och tävlar, bloggens namn bör såklart stå med.

Sedan:
Jag kommer välja ut FEM Finalister som ni sedan får rösta på. Dessa Finalister kommer ligga uppe Söndag 30 Augusti.

Pris:
Eftersom det är ganska svårt med priser så man antagligen måste skicka priset och betala frakt, så har jag kommit på att priset ska vara... trumvirvel.... Att jag skickar sommar-bilden utskriven i fotopapper till vinnaren. Helt Gratis skickar jag den till vinnaren.  Kanske inte världens roligaste pris, men alltid något :) Mest för att det ska vara en kul grejj. Plus att jag kommer skriva ett inlägg om denna bloggare, bilden, motivering och Länk såklart.


Här kommer ett Exempel:


Jag är med och tävlar i sommarens hästbild på (länk till detta inlägg)
Det här är mitt bidrag:


Den här bilden är på min haflinger när han släpptes ut i sommarhagen för första gången, det var fint väder, han var glad och det gjorde mig lycklig, jag förevigade ögonblicket med att ta en bild, men kameran var dålig tyvärr.
Hästen heter Newton och är född 2004. Han är min gullegris.


Nej jag kommer såklart inte vara med och tävla!

Frågor??

Stel.

Idag började skolan, hållde på å få magsår redan, men jag hade inte tänkt berätta om det. Jag går på Naturbruksgymnasie i Falun, precis börjat sista året. Jag läser hästhållning och hovslageri.

Hursomhelst, när jag kom hem gick jag till newton och skulle rida i det fina vädret. Sätter mig i sadeln, skrittar, och han är jätteseg och konstig, inte alls frammåt, stannar och vilar på vänster bak. Jag tänkte att det vara var av ren lathet och får tillslut fram honom igen, men han går med korta steg med bakbenen. Ber pappa titta på honom medans jag skrittar. Han stannar och står på vilande fot på vänster, men tar kortare steg på höger. Jag hoppade av och kände på honom, han var inge varm eller så. Sen går vi en promenad med honom i skogen, och han börjar få tillbaka stegen.
Det vi misstänker är Mjölksyra som ligger kvar, att han sträckt sig, träningsvärk eller bara stel. Vi masserade honom genom hela kroppen inne, han tyckte det var skönt, inte för att vi är hästmassör-experter, men bara för att känna igenom honom. Han var lite stel på ett ställe på baken och kanske att han reagerade något, vi knådade lite och hoppades på att mjuka upp det lite. Stetchade bakbenen också för att sträcka ut.
Hoppas det inte är nå värre.
Han var lite såhär i ridningen sist också, när jag red med bommar. Men nu var det värre. Men jag har inte märkt något dom dagar emellan när jag longerat och annat. Kanske är det något med sadeln.

Dagen bestod mest av lek.

Idag regnade det ända till fyra, fast på yr.no stod det att det skulle sluta vid 1 :(
Så jag väntade tills det slutat innan jag gick till stallet. Sen "lekte jag och newton lite, horsemanship, grunder för frihetsdressyr, men skulle behöva en medhjälpare i början på frihetsdressyren. Vi övade lite med att sätta upp hoven på ett föremål, cavalettistöd. Sen sätta hoven i ett däck, och sedan båda framhovarna, sedan bak, och sedan båda bak, fast jag fick lyfta i fötterna. Men ändå, det gick bättre och bättre. Första gången satt jag dit hoven, och han drog bort den direkt, så fastnade han i kanten på däcket så de åkte med, plus att det var vatten i så de skvätta, han gjorde världens skutt, men lugnade sig snabbt. Sedan gjorde vi lite stretch-övningar. Sen hade jag honom lös och att han skulle stanna och komma när jag gjorde tecken för det. Det kan han, jätteduktig är han, men ibland går han iväg och käkar gräs i kanten istället.
Betade honom också där det finns mycket klöver, då blev han klad hest :)

Medans jag mockade och fixade fick han gå i rondellen och beta av lite. Sen borstade jag honom och Tömkörde, gick jättebra, i skritt och trav, men sen började han dra iväg med mig, jag tog av tömmarna och släppte honom lös i paddocken och lät honom springa av sig, jäklar vad han sprang, han tyckte nog det var både skönt och kul. Sen sa jag att han skulle trava istället för galoppera och det gjorde han, Sennär jag tyckte han travat färdigt bad jag honom komma och han kom till mig i mitten och han gick med mig till utgången utan att jag höll i honom. Sen gick vi enpromenad vända runt stora åkern för att skritta av.

Sprayade honom också med myggmedel innan vi gick in. Det gillar han inte, men jag antar att det bara är att spraya på så bryr han sig inte tillslut.

Tyvärr blev det ingen ridning idag, vet inte varför egentligen, regn och mygg antar jag.

Tävling på gång.

Har en tävling på gång :)
Eller jag har en idé om tävling, för skoj skull.
Men mer än så avslöjar jag inte :)

Kanske startar tävlingen imorgon! Så håll utkik!!

Lånade HästBöcker

Lånade några böcker på bibblan här om dagen:

     

Frihetsdressyr och cirkuskonster
Tyckte jag lät jätteroligt och blev väldigt inspererad att börja med. Lära Newton lite Tricks, och få ett bättre förtroendefullt umgänge med sin häst. Lära sig hästens språk, lösa dominansfrågor, och det har en gymnastisk verkan på hästen. Tyckte det verkade perfekt för oss, då han är lättlärd och skulle nog tycka det var roligt, jag med :) Franco Gorgi

Hästföretagaren
Att starta och driva företag iom hästnäringen. Har inte hunnit kolla i den så mycket, men lite intressant hur man ska få ett hästföretag att gå ihop, allt från hovslagare till ridskolor, ha allt i hästväg helt enkelt. jag vill ju jobba med hästar och vara egen företagare, så jag tycker det är intressant. Jag vill bli hovslagare, Häst-tandläkare, Hästaffär, mindre Stuteri, Massör, Hästförmedlare. Ja hoppas att jag kommer jobba med något av de iallafall :)
Står om kostnader och problem som kan uppstå med mera, bra för framtiden.  Lars-Gösta Naucler och Arne Olofsson

Ung Hästen
Träningen hos unghästen, Inrididning. Har lånat den förut men hann aldrig läsa så mycket, vet inte vad jag tycker om den, lite dåligt med bilder. Reiner Klimke


Longering utan inspänning.

Idag Longerade jag pollen utan inspänning, han tyckte det var kul, och busade lite med mig, typ leken: du kan inte ta mig. Longerade honom över bommar och cavaletti, sedan satte jag ihop alla tre cavalettina så dom var ihop och blev ett längre "hinder" och han hoppade fint över det. Tyvärr var det alldeles för myggigt för att börja med frihetsdressyren som jag var så sugen på. Det var sjukt med mygg typ som på bilden nästan, okej inte riktigt men nästan. det kliar på hela kroppen fortfarande. Usch!
Nu längtar jag till vintern, bara för myggen! blääää

Bild från google.

Träningsschema vecka 34


Tidningen Hästen.

köpte tidningen hästen här om dagen. Den kommer bara ut 4 gånger om året, men jag tycker den var otroligt bra, min nya favorit häst-tidning. Tror att jag ska börja prenumerera på den faktiskt. Det står om hästens träning, hästmänniskor, stallbygge, örter, annonser, hästnyheter och massa massa annat.
Eftersom den bara kommer ut var tredje månad känns det som dom hinner få ihop ett bra innehåll.

Städdag i stallet.

Igår tillbringade jag nästan 7 timmar i stallet, borsta, rida, mocka, packa mat, putsa träns, torka fönster, tvätta boxväggar och galler, mocka paddocken, mys med hästen. Och lite annat stallpyssel.

Före och efetr bilder från städningen.
 

 

 


Resultaten blev iallfall bättre :)
Fan vad jag skurat och putsat.
Och nu kan Newton titta ut genom sina fönster.


Helt slut.

nej jag är för trött för att blogga nu, har flera inlägg på gång, men nu orkar jag inte. Städat stallet idag, bilder och inlägg kommer imorgon.

Bom bom bom.

söndag, avramlingsdagen, och jag ramlade inte av.
Bommar och små hinder 30 cm. bommar funkar bra och han lyfter fint. "Hindrerna" var svåra att lyfta fötterna för. klarade det sällan. klumpfot. ska löshoppa honom i trav nån dag. Han var seg idag och stannade flera gånger utan att jag bad honom, det har han inte gjort på länge. Min bror Elias filmade oss när vi red. Har tittat på de nu, förr hatade jag att se mig själv rida, men nu tyckte jag att det inte var så pjåkigt ändå. Kanske har blivit bättre ;) eller också passar jag och newton så bra ihop.
Det bästa måste ändå vara att se sig själv rida, det lär man sig mycket på och man kan se sina misstag och hur man gör och sitter med mera. Jag såg att jag har för långa tyglar när jag rider, iallfall idag. Antagligen för att jag ville få fram segproppen.

Tyvärr vet jag inte hur man får in videoklipp på bloggen, annars hade jag visat. Någon som vill förklara? (A) :)

Lördagens.

Ridning, värmde upp lite i paddocken sen tog jag några varv på grusägen, fick till galopp 3 gånger. Alltså att han ramlar in i galopp från värsta traven. Sen travade vi av i padocken, Gjorde lite övergångar och tempoväxlingar. Framåt och tillbaka till normal trav, till kortare trav. Ibland va han seg ibland var han pigg.
Övade lite på att han skulle svänga för vikten. om jag lutar mig åt höger och sträcker ut armen till höger, tyglarna långa och bara håller i med vänster hand löst, så ska han svänga till höger vilket han gjorde efter att jag visat honom ett par gånger. Så vi gick i volt. samma sak i höger varv. Snart rider jag utan sadel och träns ;) haha


Duktiga hästen min, vi ska bli så jävla bra, du och jag <3

Tomhänt från Aubiose

Idag var det som sagt vilodag, och jag med föräldrar har varit i Falun och Borlänge på shopping. Hittade en Pikétröja på rea som jag tänkte ha och rida i, 49kr perfekt :)

Var på Aubiouse också, en ganska stor hästaffär i borlänge. Jag var aspepp på att shoppa massa grejjer, men.
-Dom hade inte fått in så mycket vintertäcken än,
-Schabraken tyckte jag var för dyra,
-Inget träns jag kände super för, fanns ganska många att välja på, hittade väl några för typ 500kr, men det var inte akut
-Provade nästan alla ridbyxor, hittade ett par som jag gillade, men dom var fel färg.

Vi var inne på Aubiose i en och en halv timme, köpte inget. Fyfan vad tråkigt.


Newton och Balle.

Jag får be om ursäkt för gårdagen, hann inte skriva efter ritten.
Jag och newton gjorde oss iordning, gick ut och jag hoppa på, Och det börjar regna, bra tajming. haha. Men det slutade efter en liten stund. Och då kom Lotta med Baldur, eller Balle som han kallas. lite kul :)
Newton blev väldigt het på han, hingsta upp sig, gnägga och trippa fram. Vi skrittade lite i paddicken så han fick lugna sig lite innan vi skritta iväg. Och Newton blev jättelugn sen istället. Antagligen för att Baldur är så lugn och stabil. Vi skrittade så långt vi kunde innan vägen, sen vände vi. Gick jättebra, inget farligt eller så. Jättenöjd är jag. Även om det bara blev en liten skritttur, så är det ändå en början.
Tyvärr måste man typ rida över stora vägen eller under tunnel för att komma till dom bättre ridvägarna. Och det känns inte så bra att börja rida över än. 
Sen när Lotta ridit hem red jag i paddocken för att han skulle få trava också. Övade lite på att han ska flytta sig åt sidan för tryck med skänkel, funkade bra. Ställde honom åt vänster och höger på rakt spår, och ställde honom utåt på volt i båda varv. Funkade såklart bäst i skritt, men blev lite bättre i traven sen. Han gick väldigt fint, eller han gick på tygel som man brukar säga, fast han inte gjorde det. Böjd hals med rättare ord. Vi skulle behöva träna på att sätta under bakbenen under sig lite bättre, för att avbelasta fram lite. Men det kommer sen, först lär vi få fram galoppen.

Vi red 1 timme och 40 minuter, fast väldigt mycke skritt. Jag har läst att skritten är den gångart som ger hästen bättre kondition, traven sliter ut och galoppen är hästens "lättaste" gångart.

irriterad.

Igår var det meningen att jag skulle rida på grusvägen, men dom andra hästarna red ut. Och Newton blev väldigt nervös och orolig och kunde inte koncentrera sig alls på mig. Jag blev galen och sur och irriterad, och myggen gjorde det inte bättre. Jag kände att han skulle nog kasta av mig, jag hoppade av. Ingen idé att rida när man är irriterad. Longerde honom så han fick springa av sig. Tyvärr blev det longering, igen :(

Snart ska jag ut och rida med Lotta, vettefan hur det ska gå. Jag är nervös och rädd.
Hoppas jag sitter kvar i sadeln. Wish me luck.
Jag har aldrig ridit ut med honom på riktigt.
Men det är dags att träna på de nu.
Nu ska jag mocka.
hejdå, skriver sen.

Hästliv siljan

Igår var jag och pappa på rättvikstravet där dom anordnat lite hästaktiviteter. Tex, Caprilli, brukskörning, prova på körning av travhäst, hästloppis, dalahäst. med mera.

Här visas gräsklippning, som inte låter lika illa som en gräsklippare och är miljöväänligare. smart.
 

Fin fyraåring, jätteduktig var han. Jag blev jättesugen på att köra in newton nu. Skulle bara behöva lite hjälp av någon som kan mer om körning. Och som har lite material kanske.


Tre Finalister i årets Dalahäst, vi röstade inte på fettot. Han kom Tvåa.


Hästen till höger vann, jättefin :)


På hästloppisen hittade jag två hoppschabrak, 40 kr för det blå, 50 för det röda. Tyvärr passade de inte min allroundsadel, men det var fynd i allafall, hoppas på hoppsadel sen också. Hönät 10 kr och äntligen ett mässingfärgat bett för 30kr. nice!
Loppisen var mindre än jag tänkt mig :(


Trevlig dag med pappa och Flash :)

Ridhjälmar.

Hittat ett par Hjälmar som var Okej, som liknar John whitakers classic wellington. Fast ingen hjälm är lika snygg som den. Några olika med skinnremmar, lågprofilshjälmar och några mer åt dressyr.

 

Hjälm nr 1 - heter tydligen proffesional riding hat (?) En hjälm med läderband fast hjälmen känns lite mer åt Dressyrhållet. 1150kr
nummer 2 - Hittade den på Filippas Ridsport, en Champion Grand Prix, Faktiskt ganska lik John whitaker.(nr 3) Såg helt okej ut, men tyckte den var något dyr för att vara en "fejk". 2095kr Fanns även lika fast en annan modell, mot dressyr för 1899kr
nummer 3 - Charles Owen John Whitaker Classic wellington, snyggaste hjälmen genom tiderna. VILL HA! <3 Billigaste hittade jag för ca 2790kr. Hittade även en utländsk sida där de kostade i pund. ca 1500 svenska (tror jag) men sen tillkommer frakt, moms och nå avgift för att de kommer från ett annat land å skit.
Nummer 4 - Charles owen Hampton, väldigt lik wellington. 2130kr
nummer 5 - Gatehouse hickstead, lite mer åt dressyrhållet, alltså inte en lågprofilshjälm. från hööks 1099kr

Hästloppis.

Imorgon ska jag till Rättvik. Det är Hästliv SIljan, något typ av turistprojekt. Så under dagen i rättvik kommer det vara nån Caprilli uppvisning, röstning av årets Dalahäst och lite annat. Men framförallt Second hand  hästloppis, vilket jag ser mest framemot. Behöver och vill ha massa saker. hoppas man gör sig lite fynd :)

Vill ha: Ridhjälm, Stövlar, Schabrak, Träns, vintertäcke. Ja det var väl de största behoven, men andra saker är inte heller helt fel. Vi får se vad jag kommer hem med.

Däck.

Idag Tömkörde jag Newton, även lite i trav. Sen  hade vi ett däck efer honom i lina som han fick dra. Det gick bra, jag var jätterädd att han skulle tycka de va läskit och börja skena och trassla in sig. Men det gick verkligen bra, han började trippa iväg lite 2 gånger i början då han inte var van. Men sen gick det hur bra som helst :) Duktig. Sen såg jag att en islandshäst hade tappat sin huva som låg i hagen. Jag stannade newton, släppte honom och gick in ihagen och hämtade den. Newton stod helt stilla och bara tittade på mig nyfiket. Duktig kille :)
Tro när jag köper mig en rockard då :P Det verkar ju bli körhäst av honom :P

njuuuton

Tränings-schema v.33

Okej jag vet att de redan är Tisdag, men såhär tänkte jag veckan skulle se ut:

Medryttare Sökes.

Har lagt ut annons på Newton nu, haha nu vart ni rädda för att jag ska sälja han va? :P Nej men annons om medryttare till honom. Kan nog behövas ibland, för vissa dagar kommer jag nog inte hinna hem och rida. La ut de på hastannonser.se , kanske hänger upp en lapp på anslagstavlan på ridklubben sen också. såhär står det i annonsen:

Medryttare Sökes

Jag söker en tuff, bestämd och envis men snäll och lugn medryttare till min femåriga haflinger vallack. Behöver hjälp några dagar i veckan, kanske två eller efter överenskommelse. Pga skola på annan ort.

Du ska ha vana av unghästar och vara duktig att rida.

Newton är snäll och gosig i stallet men kan testa nya människor som han inte fått respekt för. Snäll att rida men är under inridning/utbildning. Kan skritt, trav, bakdelsvändning, påbörjad framdelsvändning, någorlunda skänkelvikning. Galoppen är på G. Newton är runt 145 cm i manken, är en nätt haflinger men ändå robust.

Jag söker dig som vill ut i skogen och rida, och även på banan. Träna dressyr och hoppning. Du ska vara skötsam och minimum ålder är 16 år. Men framförallt att du är duktig med unghästar. Vuxna inget problem, dock inte över 70kg. Stallet ligger ca 2 - 3 km från mora centrum, i Öna. Bussförbindelse finns från Stan, sen får man gå ca 400 m.

För övrigt så är det världens sötaste häst :)


Mejla och skriv om dig själv så hör jag av mig om provridning :)

Det är viktigt att ni går ihop.


Med vänlig hälsning Emma



Clinicen

Jag var på Dressyrclinicen med Nina Jansson idag, det var intressant och hon var verkligen duktig att prata och förklara, och verkade jättetrevlig. Lite besviken var jag, eftersm det stod att den skulle vara om den unga hästens utbilding osv. Men jag tyckte de va er om ryttarens iverkan. Men det var bra iallfall. Nyttigt. Jag skulle vilja träna för henne. Synd att hon är i malung. Jag får nog flytta dit till min man med newton :)

dagens i all hast.

Tänkte som sagt rida på grusvägen idag, men hann inte, blev så stressad. så de får nog bli imorgon tyvärr. Isabelle följde mig till stallet ochh hjälpte mig så de skulle gå lite fortare, hon borstade medans jag mockade, sen longerade jag 20 min, sen fick isa prova, jag lärde henne lite.
Kul att nån annan gör nått med newton nån gång. Kul och se hur han beter sig mot andra, men han var väldigt snäll :)


Träns.


Hittade ett träns med mässingfärgade spännen på halva priset!!!
Fast det var Pullargrimma, men man kan ju köpa en achen löst.
Så kan man byta, eller så tar jag de från tränset jag har nu.
Jag tyckte det var fint och billigt iaf :)
Får se hur det blir, det är ju frakt också.

Dressyr-clinic med Nina Jansson

Välkommen på Dressyrclinic med Nina Jansson vid Mora ridklubb måndagen den 10 aug, kl 11-13.

Nina Jansson,är  instruktör Malungs ridklubb, B tränare i dressyr, Nina undervisar både ponny- och hästekipage på alla nivåer. Nina tävlar dressyr på svår nivå själv.                       

Clinicen tar upp träningen av den unga hästen och ryttarens väg, d v s träning, hästmaterial, hästens förutsättningar, hårt arbete. Clinicen tar också upp hur viktig ryttarens sits  är och kommunikationen med hästen. På clinicen kan vi följa ekipage med olika utbildningsståndpunkt.


Det är fritt inträde. Välkomna

Perfekt för mig att gå på, hoppas det ger mig något, antagligen. Har verkligen sett framemot det här, imorgon cyklar jag till Mora Ridklubb på Clinic :D


Avramling.

Dagens: Jag red i paddocken, Newton var otroligt seg och lat och tung. Men efter att jag jobbat honom lite i skritt och gjort lite halter med mera blev han mer på sen. Hade en liten idé, om att försöka få honom i galopp, nämligen att mamma skulle stå med longerpiskan i mitten och jag red, Och vi fick honom i galopp 2 gånger efter lite jobb. Sen i andra varvet blev newton väldigt trängd och kastade av mig, eller han skulle nog sparka mot piskan. Så då longerade jag honom, fattade galopp och saktade av flera gånger i båda varv. Sen hoppade jag upp på honom igen och skrittade av. Men jag är glad att vi fick galopp ett par gånger iallfall. Första gången han galopperat med ryttare inne i paddocken. Nu jävlar vill jag att han ska kunna galoppskänkel. Imorgon ska jag rida ute på grusvägen och få igång honom och trava in honom i galopp.  Flera gånger.

Jag ramlar typ bara av på söndagar, dom senaste söndagar som jag ridit ramlar jag av. haha, Newton vill nog ha vilodag på söndagar.

Snabbis.

Igår kom jag hem ganska sent, efter att jag varit i malung och sen hemma hos mormor, så jag kom till stallet strax innan nio. Jag mockade och longerade Newton lite så han skulle få springa av sig lite, och för att han inte skulle få vilodag. Han var duktig, vi körde bara en snabbis ( kan misstolkas). Och när vi var klara såg vi 2 rådjur i hans hage, som inte kom ut, tillslut kröp dom under staketet. När jag gick hem efter att jag nattat honom såg jag en räv sprang igonom paddocken. Mysigt ändå, med lite vilddjur :)

Räven raskar över paddocken.

Flätad och fixad.

Här får i ett par bilder på:
newtons "nya" framhovar, men ser att det är lite sönder, men de växer ner.
och
Newton avsvampad efter ridpass och flätad :)

 


hejs

Ska iväg till malung nu och kommer hem imorgon, så jag skriver imorgon om dagens ridpass.
Det blir kräftkalas!

Häst-tvätt.

Idag har det varit fint väder, och jag har varit borta nästan hela dagen, och på kvällen orkade jag bara inte rida. Bestämde mig för att svampa av Newton med vatten. Han har ju visat att han är lite rädd för vatten när det rinner. Men det gick bättre och han blev blöt tillslut. Sen skrapade jag av vattnet och gick lite med honom för att torka lite. Sen flätade jag manen, vill att manen ska vara på en sida :P
Han var duktig ändå, det var inte så farligt, ganska skönt att få svalka av sig lite.
Ska fortsätta träna med vatten så kan man duscha av honom med slang snart och shamponera honom.

Häst knivskuren i Svärdsjö.

Ännu en gång har det skett, så jävla sjukt.
Ännu en gång har det skett i Dalarna.
Jag fattar inte vad dom är ute efter.
Dom är sjuka, hjärndöda.

http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=81753&epslanguage=sv

Vill ha!

Charles Owen Wellington Classic


Snyggare hjälm finns inte, synd att den kostar 3000kr ny. 
Och det känns dumt att köpa en begagnad, som dom kanske ramlat av med och blivit sprickor i hjälmen.
Någon som vet om det finns nån liknande? en fejk-charles owen?

Dressyr, öppna.

Dagens pass bestod av ridning på banan. Kände på honom lite, han har inte blivit riden på nästan 3 veckor nu. Han var lite fjantig, eller kändes inte lika fin, men det forstod jag. Efter ett tag slappnade han av och kändes ganska fin. Provade de dressyrövningar vi gjorde innan semestern. Han kom ihåg de ganska bra. Efter några gånger gick det riktigt bra. Skänkelvikning provade jag i båda varv bara, backade, haltade från trav, fram och bakdelsvändning. Ibland blandade han ihop fram och bakdelsvändning och backa. Och han var ganska irriterad på alla knott, flugor som var runt han. Provade även att göra slutna och öppna, först fatta han ingen, den gick det fint. Övade mest på Öppna idag så tar vi slutna en annan dag. Så nu kan han öppna ;) Han är så duktig och lättlärd min häst, jag blir så glad. Nu
är det bara galoppen som fattas. Var bra sugen på att prova galoppera idag, men eftersom han inte blivit riden på länge så tyckte jag att det räckte så.
Såhär övade vi på öppna:

Vi red i en åtta uppe vid kortsidan (rosa) och förökte få något steg i öppna vid långsidorna, De blev alltså öppna i olika varv hela tiden eftersom vi red i en åtta. Först skrittade vi sen trav. Och när han började fatta så kunde vi gå ut lite längre och göra längre öppna vid långsidorna (blå). Jättebra övning som jag bara kom på i huvet medans jag red. Duktig hest :)
Denna övning kommer vi även gör när vi ska lära oss Slutna.

Var det nån som fattade min beskrivning? xD

Ny Design.

Gjorde om bakgrunden till vit, det kändes mycket bättre.
Ska göra en ny header också.
Men nu är det för fint väder för att sitta inne och data.
Kom gärna med förslag påå designen. Tjo!


Besökare.

Igår hade jag rekordmånga besökare, och även kommentarer. Kan ju bero på att jag kommenterade andras bloggar och inlägg. Men kul iallfall. Inte för att det var så många men 35 unika besökare igår, haha jag är glad ;) Och 17 kommentarer. Mer ska det bli, eller hur? Jag hoppas att många av er fortsätter läsa och kommentera.

Longering med sadel och verkning fram.

Verkade framhovarna på Newton idag efter att jag longerat honom med sadel, tröttade ut honom lite hehe. Han var duktig iallfall. Och när jag verkade bråkade han i början men sen gav han sig. Hovarna blev finare, fick inte bort allt trasigt, de måste växa sig nedåt. Det går bättre och bättre med verkningarna faktiskt, precis som allt annat :) Och när jag verkade så kände jag att jag blev så varm på handleden, tittade och jag var helt svullen. vet inte vad som hände, kanske råkade slåå mig själv när jag slog till hästen på magen med klubban, när han dummade sig. Efter lite stryk blir allt bättre, haha. vad grym jag låter, men man måste faktiskt säga till hästen, det kallas uppfostran.

Fem jävla kilo.

För övrigt så har ja gått ner nästan 5 kilo sen jag köpte Newton, alltså på tre månader. Och jag har inte ens gjort något speciellt för att gå ner, ätit som vanligt och allt. Det är väl bara för att man går till stallet fram och tillbaka flera gånger om dagen och håller på med honom, rider longerar och allt. Och jag kan inte påstå att jag är speciellt stor av mig.

Nej nu ska jag gå till newton, ska verka framhovarna på honom. Dom är alldeles trasiga. De blev så i transporten tyvärr, skulle ha verkat innan vi for egentligen. Ska longera honom lite med sadel innan så han får ur sig lite energi, han är så dryg att verka. Hejsålänge!

Gropbergs-bilder

Några bilder från stugan..



 



Kommer mer bilder, men jag tar några i taget :)

dass

När man satt på dass i stugan hade man sällskap av pollen och jättefin utsikt :)

Hopphopp.

Idag var det varmt och fint, men också kvavt, sådär så man blir svettig för igenting ni vet. Löshoppade hästen idag för att sedan riva löshoppningbanan. Jag pressade honom inte så länge och så hårt på grund av värmen. Och han var inte alls lika pigg idag, men rusade på ibland. Satte bara upp ett hinder nu, så han fick mäta avståndet själv. Det gick bra, han hoppade fint många gånger om han hade lite fart, annars släpar bakbenen efter. Han lyfter inte dom lika högt som frambenen, han liksom glömmer av dom, haha. Men han tog fart och hoppade över, liksom drog sig mot hindret. Han hoppade typ 65 cm, inte överdrivet högt direkt, men det är nog de högsta han hoppat :P
Måste fixa hinderstöd och nya bättre bommar!
Sen borstade jag honom lite för han var lite dammig, släppte ut honom och han rullade sig direkt så han blev helt grå igen. haha, jaja han är ju trots allt en häst :)

tyvärr är det svårt att ta kort när man löshoppar eftersom man måste fösa fram honom i hörnen med piskan. Jag skulle haft nån fitograf med mig varje dag, hehe :)

Serie.

Några Groppis bilder, en händelse under Tredje natten. Newton tog sig lös i stallet, han stod i spilta, hade runt alla grejjer och hade sönder några, krossade 2 fönsterrutor, men som tur var han hel. Jag och pappa byggde box under dagen. Fler bilder från stugan kommer, men jag tar de i flera inlägg :)
Här kommer de bilder, som en serie.
 
 



Nöjd Newton i nya boxen.

Tränings-schema

Tänkte börja med tränings-schema, vecka för vecka. Fast antagligen kommer det bli en del ändringar, så svårt att bestämma träningen i förväg. beror ju lite på humör, väder osv.
Jag har gjort ett för kommande vecka, fast jag kom på att det blir väl vecka 32 nu? Så det står fel på detta. Men jaja. Tänkte något sånt här den här veckan iallfall. Fast i helgen kanske jag ska bort, så då kanske det blit vïla nån dag. vi får se :) Lite lite ridning, har inte ridit på minst 2 veckor nu. Och eftersom han haft lite vila så vill jag sätta igång honom lite först innan jag börjar rida igen.


kommentarer? funderingar?

Longering över bommar.

Idag Longerade jag som sagt över bommar, och satte sedan upp 2 cavaletti så han fick galoppera över så de blev lite studs, ibland gick det, ibland blev det lite krångligt att hålla reda på alla fyra benen.  For bara rakt igenom allt så bommarna flög, ibland klara han första och andra, ibland bara första. Men jag tycker ändå att han var duktig, för han travar och galopperar nu när man säger till, utan att man behöver bli arg. Och han har inte öronen bakåt alls, utan springer på med öronen frammåt. Och han försökte hålla koll på benen och försökte hoppa över dom, vilket han gjorde men kom fel ibland. Jag är ändå nöjd, även om han bara ramlade igenom ibland. Svettig blev han också.

Löshoppning.

Jo det blev löshoppning tillslut ändå :) Fixade iordning banan för löshoppning, sedan släppte jag in hästen, jag och mamma stod inne med varsin longerpisk för att fösa fram Newton. Han tyckte det var kul och sprang som en tok. Hade inte direkt nån höjd på hinder utan hade först en bom på backen, sedan en cavaletti och sedan en till cavaletti på ca 30 cm högt. Mest för att han skulle lära sig få koll på sina ben, och bedöma avstånd lite själv. Ibland rev han, for rakt igenom bommarna bara, ibland kom han fel. Och ofta för fort. Men många gånger såg det riktigt bra ut också. Så jag var nöjd. Svettig blev han också, helt blöt på bogen och halsen. Men jag tror han tyckte det var kul, för han blev inge sur, och han sprang på som fan. Lite hungrig bara och stannade i hörnen ganska ofta för att käka, men om man var med honom hela vägen och föste fram honom gick det bra. Jätteduktig var han, även fast han inte har så bra koll på sina ben när det kommer en bom :)

Har låtit grejjerna vara kvar på banan, så ska vi löshoppa på måndag också tänkte jag. Imorgon blir det longering med bommar och kanske nån cavaletti. Eftersom Löshoppningsbanan är kvar finns det inte så mycket plats för annat. Känns som att galoppen är pågång nu. ofta blir det fel galopp, och ofta korsgalopp, men huvudsaken är att han galopperar, då har han fattat grejen. Sedan lär han sig nog höger och vänster mer av sig själv.

Spring i benen.

Jag lovar att lägga ut bilder från stugan, men jag har inte tid just nu. Men det kommer nån dag snart!

Longerade igår, han hade lite spring i benen, så han var på, och duktig. Attackerade inte piskan en enda gång, och jag behövde knappt använda den. Mycket galopp blev det också.
Vi får se vad vi ska hitta på idag, jag har inte bestämt mig. Tänkte om han har spring i benen idag med så kanske man skulle kunna testa löshoppa, men padocken är så gräsig så han kommer väl vilja äta istället. Jaja vi får se hur det blir och vad vi gör :) Det är förövrigt finfint väder idag!!

Kom gärna med förslag på träning :)

RSS 2.0