Barbacka i månsken.

Det blir mörkt fort nu, och kallt är det. Newton börjar pälsa på sig, och jag med, nu är det mössa och vantar som gäller. Ska försöka hitta nått övergångstäcke till newton också. Fast han är väldigt söt i sin nallebjörn päls nu :P
Red en kortis barbacka idag, gick jättebra. Vet inte om han har blivit riden barbacka nångång förut.
Men skönt var det, allt blir liksom så avslappnat, plus att det är värmesits ;)

Lek och PNH

Jag och Newton lekte mer idag, hade morotsbitar och övade lite på att flytta för tryck och flytta utan tryck, tänja. övade på att buga och det är bättre nu än förut :) Snart bugar han :D
Sen fintade jag lite med honom och busade så han sprang som en tok, sprang av sig lite energi, vi tyckte det var kul att leka. Sen gick jag med honom, lös. 

<3 

Jag måste lägga in bilder på datan, känns som det är tråkiga inlägg nu utan bilder.

Skola.

Sitter i skolan och har hästämnen hela dagen, vi läser om ledinflammationer och hältutredningar idag, från boken skador hos sporthästar. Faktiskt en bra bok.


Sen ska vi prova studentmössor, sista året nu :D
Naturbruk har ju grön prick, men jag vet inte om jag kommer ha grön eller om jag byter till röd för att det är snyggare :P


Longering och lek.

Longerade Newton idag i gräsvolten. det gick jättebra och jag kunde stå stilla släppa spöt och han travade runt mig. Sen tog jag bort longerlinan också. Han var duktig, käkade inte gräs en ända gång. Blev liksom lite PNH som jag håller på att läsa om. Askul :)
Sen kom han till mig i mitten av volten när jag lockade på honom. Allt gick bra :)

Bommar på G

Kom hem kl 8 ikväll så jag hann inte träna något idag, och fan vad mörkt det är nu om kvällarna :O
Jag har varit i stugan hela dagen, klippt gräs och fixat, sågade även ner några granar och barkade av dom för att göra bommar av dom :D


Älgloppor och Skogstur med Baldur.

Var ute och red med Lotta och Baldur idag, jättefint väder och vi tog en runda med lite lagom branta backar. Bra träning. Och vi red längre bort än Newton har varit, han var cool.
Mest skritt och lite trav. Vi var ute i ca 1,5 timme. Newton blev lite trött på slutet.

Och jag tror Newton har fått älgloppor :O :(

Äckligt

Skor på gång.

Jag har ringt hovslagaren Henning, och han ska komma nån dag i veckan, vi ska höras mer imorgon! (Y)

toppen!


Investerat Ridstövlar.

Köpte ett par begagnade ridstövlar med snörning i torsdags. Passade asbra, jag som har svårt att hitta stövlar som passar. Kanon! 800 kronor fick jag dom för, av märke treadstone.
Tyckte det var värt då dom passade så bra. och snygga var dom.
Dock var ena dragkedjan sönder, så jag var ner på stan idag och skulle lämna in dom till skomakaren, men det var stängt :( Får gå dit med dom till veckan. Bild kommer!

Skogstur och dags för skor.

Idag upptäckte jag att det verkligen är dags för framskor på Newton. Han sliter mer än han växer fram på tån. Så vi tog ett lugnt pass idag och red ut i sogen och över vägen bakom KJ. Travade lite grann och fick till 2 galopper. När jag skulle sakta av till trav så snubbla han, för han var ganska ivrig, men det gick bra. Sen travade jag av på ängen vid cykelvägen i öna. Men som sagt mest skritt. Men en härlig tur i skogen i det vackra höstvädret.

Ska försöka få tag på Hovslagare Henning imorgon, om han inte har tid inom kort tid så ringer jag Magnus. Har hört att dom ska vara bra. Men det visar sig. Hoppas nån kan så snart som möjligt och när jag är hemma i mora.
Vill inte sko själv eftersom jag inte har något städ. Och för att Newton aldrig blivit skodd förr, så jag vill att någon kunnig gör det först.

Bommar.

Idag red jag med lite bommar i trav, på böjtspår med varvbyte. Tränade även galoppfattning, ibland fick man jobba mer än andra gånger. Men utan hjälp av longerpisken iallafall, Han galloperar typ 1-6 galoppsprång. Men det är iallfall förbättring. Bara att fortsätta så ordnar det sig.


Wiie.

Emilia red idag, och hon provade göra galoppfattning och han började galoppera direkt :D flera gånger, men ibland fick man vara på honom lite. Men fan vad bra. Men han var ganska pigg tydligen, antagligen för att han vilade igår.
I förrgår tränade vi ju på galoppfattning, så han kom ihåg det antagligen, bra bra :D:D

Newtons släkt.

Jag har kollat lite i Newtons Stamtavla på hans pappas sida. Nestor heter hans pappa.
Jag tycker Newton har fått utseendet av både mamma och pappa, bästa blandningen ;)
Jag tog hjälp av sidan http://www.allbreedpedigree.com och kom ganska långt bak i  stamtavlan.
Älsta bilden från 1897, men släkt längre bak fanns.
Sparade några bilder på hans släkt.

Här är Pappa Nestor:

Nestor 14 AB-prem

e: Nicki 702, u: Asta K 023, e: Anor 97
9 9 7 8 9 = 42 p. Mkh 149 cm.
Maskulin hingst med långa linjer. Vacker huvud, väl ansatt hals, bra bog. Något tät fram och bredspårig bak. Energisk skritt. Framåtgripande bra trav.

30/3-2006 tilldelades Nestor 14 avelsvärde klass G1.




Här är mamma Urati:



Bilder på släkt på Nestors sida:


Naz 1941



Steuwer 1948



Stromer 1938


Willi 1921


Hafling 1897

en dag utan dig

Jag har stannat kvar i falun idag och ska sova här, Newton har vilodag och jag har inte träffat honom idag, jag saknar honom redan, och jag kommer hem på torsdag.
En bild på min snygging som jag glömde i förra inlägget:

<3

lek och bus-bilder

Här kommer bilder som jag lovade för kanske en vecka sen. Den dagen vi lekte och busade :)
han var lös och vi jobbade från marken, med leksaker, hopp och lek.

Jag hade en sånhär hoppboll med stroppar, newton tog den och shakade, haha.



backa :)






spöt i munnen :P





<3

galopp.

Igår Red jag i paddocken, mamma hjälpte mig lite med att hålla longerpisken och hjälpte oss att få galopp. Och i slutet behövde mamma inte göra något, utan att vi fick galopp ändå. Då var jag nöjd :D Sen travade jag honom över bommar på rakt spår på lingen snett igenom. Det gick bra och sen travade och skrittade av honom.
Duktig pojk<3

Idag blev det vilodag. Och imorgon ska Emilia rida.

Wilkesbacka gård och veterinär.

Jag ber om ursäkt ännu en gång för dålig uppdatering.
Jag började praktisera på Wilkesbacka gård och veterinärstation igår. Och har nu ordnat en ny katergori här nämligen praktik, ifall jag vill berätta något om min praktik eftersom jag har praktik varannan vecka. I vanliga fall är jag hos Roger Holst hovslagare, men är nu hos häst-veterinär Mats Axelsson ett tag framöver. 

Det är intressant, fast ibland känner man sig lite ivägen. Ibland kan man inte göra så mycket, utan får vänta eller bara titta på. Men det är ändå intressant. Jag har fått hjälpa till med röntgen och grejjer.
Här är lite bilder från gården och veterinärstationen, det är jättefint :) :



Longering och promenad

Jag har massa bilder som ni inte har fått sett, man jag har liksom inte riktigt tid nu. Idag longerade jag Newton, det gick bra, men han var pigg och lite stressad, så jag behövde inte använda pisken alls, tog bort den och behövde bara använda rösten. Han travade och galopperade över bommar, det gick bra. Efter att jag mockat och fixat tog jag en lång promenad med honom på en timme. Gick över vägen och på marker där han aldrig varit förut, men det gick bra, så snart kan vi rida där med :)

Fynd!

Snacka om att jag inte har så mycket tid till att blogga nu. Igår köpte jag ett begagnat vintertäcke på hästloppis, de kostade 200kr men jag bytte in de mot en gammal säkerhetsväst och en trasig vojlock, så jag fick de för 50 kronor, värsta kapet ;D Det var svart med beige paspoal och en liten kant med reflex. Newton var jättefin i det :D Ska tvätta det så blir det nog frächt och fint, kanske kommer bild på de :)

Så nu är vi redo för vintern :)

Home.

Nu är jag hemma, och jag kan säga att det har varit en intressant resa, kul att se lite andra hästgårdar och så. Vi har varit på 3 olike ridleder tror jag, och tre olika "hästbyar", bland annat Julmyra gård.
Jag berättar mer imorgon, jag orkar inte idag.

Bye

Idag lekte vi i paddocken, bilder kommer i helgen. Annars kan ni kolla på bilder på min bilddagbok så länge. fittcp heter jag där. Nu måste jag packa, ska upp tidigt imorrn till skolan sen åker jag direkt på studieresa med projektet hästliv i mora. kommer hem på fredag kväll. mamma och emilia tar hand om newton.

Så nu blir det nog lugnt på bloggen nåra dagar, tyvärr, men jag kommer snart tillbaka, så blir det bilder och så ska jag berätta om resan. :)

Träningsschema vecka 38

måndag: Uteritt i mest skritt (avklarad)
tisdag: Lek och horsemanship
onsdag: Emilia ska rida i paddocken
Torsdag: Vilodag
Fredag: Longering / Tömkörning / promenad, beroende på när jag kommer hem.
Lördag: Ridning övning galoppfattning
Söndag: Ridning dressyr eller uteritt.

Dagens ritt i bilder.

Fint väder idag, red i paddocken men jag bestämde mig för uteritt pga vädret. Vi red längre än vad vi har gjort nån gång, och allt gick bra, lugn och stabil häst. Endast skritt, och lite trav på ängen. Jag red i 1½ - 2 timmar.

Det var finare ute i skogen och vädret var bättre än vad vissa bilder säger. Men pappa har inte lärt sig kameran än, tyvärr. 







Ja jag ser uppstoppad ut i väst men det skiter jag i.


Uteritt.

Dagens ridpass bestod av Uteritt i skogen, där vi gick med honom igår. Allt gick jättebra. Och när vi var längst bort möter vi de två andra hästarna från stallet, jag trodde newton skulle bli helt till sig. Men han tittade bara på dom och sen inge mer med det. Inte ens ett gnägg. Helt otroligt.
Vi red ju även över vägen och genom ett bostadsområde. Han var duktig och stannade innan vägen osv. Bilar körde om oss och forbi oss men newton bara tittade på dom. Dagens pass bestod mest av skritt men travade honom i skogen en liten sträcka och red runt lite grann i trav på en äng. Det var härligt. Han har ju haft ett par hårda pass i rad nu, så vi tog det lugnt. Vilodagen får vänta tills jag ska bort.

Att rida genom skogar och på ängar, det är vindstilla och tyst, bara hästens steg som hörs och någon fågel ibland, det är vi, frisk luft, hästen och jag, det är livet.

Benlindor.


Jag vill ha benlindor!! För att träna att linda ben, haha. Vilken färg tycker ni skulle passa på Newton bäst?
Dessa är från Mias ridsport, tog den bilden baar för att det fanns så många färger.
Svart känns väl tråkigt? Vitt skulle han vara jättefin i, men ganska onödigt. Det får bli på framtida dressyrtävlingar. Grått, skulle han väl passa i? och marinblå, naturgrön och creme och beige. 

Vilken tycker ni passar bäst på Newton?

Pigg Newton??

Red på banan idag med dressyrsadel. Han gick fint och jag kände mig lycklig. Längde flera gånger med bra resultat. Försökte få nån galopp också, gjorde galoppskänkel, smackade på och sa gaaalopp. Men nej, ingen galopp, dock ökade han väldigt mycket. Så jag tror ändå att han egentligen vet vad det handlar om. Efter flera upprepningar bad jag mamma hämta longerpisken och fösa fram honom när jag bad honom om galopp. Och det funkade. Så vi fick till ett par galopp språng ca 3 gånger i båda varv. Sen red jag honom vidare i trav, tränade på att halta från trav. Gick bra i början men sen stannade han inte direkt utan skrittade några steg innan halten. Och efter det blev han otroligt pigg. Men annars är jag väldigt nöjd med dagens ridpass. Bättre att han är pigg och frammåt än att han stannar som han brukar. Hoppas det håller sig såhär så man kan börja jobba ihop något.
Jag skrittade inte av honom utan klädde av honom sadeln och gick med honom på nya marker i skogen. Han var inte så brydd, lite nyfiken bara :)

otur

Jag och mama var iväg i tid i morse för att åka på hästloppis. Vi letade nästan i två timmar, vi hittade ingen loppis, inga skyltar. Vi kan varenda väg och hus i färnäs nu. Tillslut fick vi tag på nummret som stod i annonsen. Hon sa att hon inte hunnit satt ut skyltar, haha. Vi kom iallfall dit och det fanns typ inget. Några få hästsaker. Men hon skulle få in mer. Det var början på hennes hästloppis och folk ska få lämna in grejjer. vafan tänkte jag och åkte hem tomhänt och satsar på att åka dit om några veckor eller nått om hon fått in grejjer. surt.
Och när vi ändå var i krokarna åkte vi till nusnäs för att hälsa på mammas kusin, som har en gammal fin hästkärra som hon vill bli av med. Men hon var inte hemma. Så inget blev som vi hade tänkt oss.


Loppis

Imorgon ska jag och mamma åka på en hästloppis som dom ska ha i helgen.
Jag ska vara där först hade jag tänkt, innan alla bra grejjer är borta. Mohhahah :D
Hoppas det finns något jag är i behov av till ett bra pris :)


Han börjat fatta galoppen.

Idag kom Emilia till mig och newton, hon skulle hjälpa mig. Jag longerade, hon satt på och gjorde galoppfattningar samtidigt som jag fick honom i galopp. Och efter flera upprepningar i båda varv fattade han galopp ibland utan att jag gjorde någonting. Dock fattade han inte direkt, utan emilia fick kämpa och driva på honom lite. Sen tog vi av longerlinan och hon gjorde själv och jag förstärkte med pisken när det behövdes, så han fick galoppera på rakt spår också. Jag är överlycklig, han börjar fatta galoppen ;) Bara att fortsätta såhär så kommer det bli hur bra som helst :D Skönt med hjälp också, det är såhär som jag velat göra så länge men inte kunnat, jag kan ju inte både longera och sitta på liksom. Äntligen är galoppen påväg. Jag är så lycklig och glad.

Nu jävlar ska galoppen komma, nu jävlar ska vi fixa det här, nu jävlar ska det bli ridhäst :D

Höstsol - Uteritt i bilder

Igår var det fint väder och vi red ut :)
Han var pigg och frammåt, så det kändes bra, för då känns det som han tycker det är kul. Förut stannade han när vi skulle gå utanför stallgården. då kändes det inte såkul att rida ut när han var ovillig. Men nu var det fint väder och han var glad och vi hade en mysig liten tur i höstsolen. Det går som sagt typ inte att trava i skogen, så det blev mycket skritt, men sen när vi kom tillbaka på grusvägen blev det lite trav och vi fick till en galopp :) Och han var även pigg i galoppen.  I början av ridturen spratt han till av att en fågel flög upp. Men han hoppade bara till men sen var det inget mer med det. Men jag var ganska beredd, annars hade jag nog inte setat kvar. Min bror Elias var med och tog några kort på oss :)


   

 

Vi tog några fina kort på ängen, bara jag som förstör bilderna.

Och jag har en vojlock, inte direkt det snyggaste.

de mindre bilderna är klickbara för förstoring :)


Hästnäring.

Jag har precis kommit hem från ett möte på 4 timmar gällande hästnäringen här i mora. Vi är en grupp människor som vill lyfta fram och få Mora till ett bättre hästställe. Vi är väldigt olika människor i olika åldrar som vill massa olika saker. Ska bli spännande och se vart vi landar. På onsdag är det möte igen i rättvik, där vi även ska få titta på deras naturbruksgymnasium och få inspiration. Sen ska vi vidare nästa dag på studieresa till Heby på Julmyra gård med mera. Få inspiration och så. Så nästa vecka kommer jag vara borta onsdag till fredag.


Bommar.

Åh jag måste bli bättre på dessa Kategorier. Skärpning!

Idag red jag i paddocken, la ut bommar på böjt spår och på rakt spår, de som låg på rakt spår hade jag ställt på cavaletti på ena sidan. så bommen ligger snett, och nästa bom snett åt andra hållet. fattar ni? så han ska komma mitt på. Jag travade igång newton och han var ganska frammåt. provade sidförande skänkel. Jag red lätt nästan hela dagens ridpass. Vilket vi behöver träna på, då man lätt sitter ner på honom så är det så bekvämt att man gör det väldigt mycket. Plus för att driva honom med sätet. Och ofta när man ska börja rida lätt från att man suttit ner kan han bryta av och tycka det är lite konstigt. Men det gick jättebra idag. Han lyfte och längde på stegen jättefint idag över bommarna. Han var duktig, ramlade inte igenom bommarna, utan lyfte på fötterna. Han slog väl i nån gång lite grann, men det var liksom inte med mening. eller hur man ska säga.

När jag var klar kom Sten-håkan (som jag hyr stallplatsen av) med traktorn, han skulle harva ridbanan. Som jag sa åt honom att göra i Juni, alltså 3 månader sen. haha. Det skulle behöva harvas iaf varannan vecka. 


Fång

Idag var det vilodag för Newton. Annars har jag varit med Roger hovslagarn idag. Och fan vad det är fång överallt, var och varannan shettis har det. stackare :(
Jävla konstig sjukdom.

Antagligen får Shettisar (och andra raser som är lättfödda) det lättare än andra raser. Eftersom dom kommer från ställen som tex som shettisen från shetlandsöarna, där det mest är sten och ponnyerna får leta på sig nån liten gräsfläck och leva på det, sedan rör de på sig i vilt. Det är fel miljö för dessa djur här uppe. Här får dom äta gräs i massor på somrarna och vi ger dom en massa mat. Och eftersom shettisen kommer från ett sådant ställe, så äter dom när dom kan. Vilket betyder att dom inte slutar äta även om dom är mätta. Vilket vi alla vet att shettisen är ett riktigt matvrak och äter oftast alltid upp maten och lite till. Eftersom de inte har någon kontroll på hur mycket de äter så blir de lätt feta, och blir överviktiga, och ofta kan det leda till belastningfång. Nej det är inte bara shettisar som får fång, men det är nog den vanligaste rasen som får fång. Antagligen för att dom flesta shettisar bara är til sällskap och kanske inte tränas så mycket. Även om du inte kan rida den lilla ponnyn borde den få lite aktivitet och träning, såsom horsemanshipträning, trickträning, tömkörning, longering körning, ridning av mindre ryttare, löshoppning :)

Dock vet man inte exakt vad fång beror på, och det är ju mer fång nu än för bara 20 år sen. Kanske har något med miljöförstöringen att göra? Allt skit som släpps ut, avgaser och allt annat som sedan sätter sig i gräset. För hög halt av protein har man ju hört, men det är inte hela sanningen kanske. Det finns många teorier, men ingen direkt fakta om vad det beror på. Nobody knows.

Symptom på fång:
Rörelsestörning ( Obelgrad ) – stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
Förstärkt digitalpuls
Ökad värme i hov och kronrand
Svullen kronrand
Visitertångöm
Svårt att vända på snäv volt
Dubbelslående steg ( sätter ner trakten först )

Fång är en sjukdom som drabbar många hästar varje år och är vanligast under betessäsongen maj – september men förekommer året om.
Fång är, enkelt uttryckt, en mag- och tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar. Lamellagret förbinder hovkapseln med hovbenet och är det lager som hela hästens tyngd är upphängd i hovkapseln. Detta medför att vissa hästar som drabbas av fång får en hovbensrotation eller hovbenssänkning.
Andra orsaker till fång kan vara metaboliska sjukdomar, såsom Cushings Disease, förlossningsfång ( kvarbliven efterbörd som ger livmoderinflammation ), mekanisk / traumatisk påverkan och överbelastning.

När hästen har fång växer hovarna väldigt snabbt på den, antagligen av kroppens försvar att göra sig av med sjukdomen. När det blir hovbensrotation viker sig hovbenet neråt, frammåt, vilket gör hästen öm på sulan då hovbenet trycker. Därför avbelastar hästen genom att lägga sin vikt på trakterna, luta sig bakåt, avbelasta tådelen:



Som hovslagare får man klippa ner i trakterna för att avbelasta tån vilket gör det skönare för hästen att stå, sedan klipper man frampå tån som ett hack så hästen får en bättre överrullning. Villket gör att hästen inte lägger sin vikt direkt på tån utan på sidodelarna, då den tycker det är bekvämare att gå då den inte behöver belasta tån. Bakvänd sko fungerar på samma sätt, men det bästa för hästen är a
Man kan även sätta på en skumgummi-sula som man tejpar fast för att den inte ska behöva stå på så hårt underlag. Hästen ska helst stå på ett mjukt underlag, som spån eller sand.

Åh jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om fång, det är så konstigt, och kanske därför intressant. Men det får duga såhär. Källa: www.regiondjursjukhuset.se , mig själv och lite vad jag lärt mig av Roger.

Vad har ni för erfarenheter av fång?

Lek.

Börjar veckan med att ändra på shemat, vilodagen blir imorgon istället. Så lekte vi i paddocken idag. hade honom lös och han sprang iväg som ett skott och bockade glädjeskutt. Sen när jag bestämde var det inte lika kul längre. Men han var duktig, travade på jättelänge och fint utan att jag behövde göra något.  Han var duktig på att komma när jag sa till också :) Galoppen var han ofta seg i, ville inte riktigt fatta galopp ibland, och ibland galopperade han på fort och tyckte det var kul. När han bytte varv bytte han galopp också! :) Sen när jag lockat in han till mig och vi var klara gick han efter mig lös till utgången :) han är så duktig och snäll och social :)

hastannonser.se

Hästsajten www.hastannonser.se upphör första oktober. Jag trodde de inte var sant. fyfan vad tråkigt. jag tyckte det var en bra annonssida för hästar och hästgrejjer. Bye bye hastannonser.se

RIP

Rekord på komentarer.

Idag har jag haft besöksrekord, och även kommentar-rekord. 26 st kommentarer har jag fått idag, varav 21 av kommentarerna kom på en timme. helt otroligt, vad hände? Jag måste ha synts på nån blogg.se eller nått.

Men jag klagar inte :D bara kul, fortsätt så! :)

God natt alla hästisar!

Skogstur.

Det är nu försent att rösta på sommarbilderna. Tävlingen är slut och vi har en vinnare. Vinnare blev bild nr 5, Tvåa blev bild nummer två och trea blev bild nummer 4.

Okej, till dagens träning. Jag hämtade Newton i Sommarhagen och gick till grinden, och han tvärstannar, så jag tänkte att han kanske var törstig, vi gick till tunnan och han drack jättemycket och länge. Sen kunde vi gå ut från hagen och in i stallet. Sötnos var törstig först :) Sen borstade jag och sen red vi, jag skrittade i paddocken travade några varv och han var faktiskt pigg och fin och stannade inte alls. Men det var ju meningen att vi skulle ut och rida idag så vi gjorde det, ville bara känna på honom lite först, sen skrittade vi iväg till skogen med dom smala stigarna, så man kan inte trava, för då hade jag inte haft några knän kvar. Men det var mest träning för terrängen och för att komma ut i skogen, träning av miljön. Och han var inte alls tittig, helt cool. Synd att  ridvägarna ligger på fel sida vägen :( Vill dit och rida så jag kan trava och så. Men vi tar det försiktigt, för jag vill inte att min ponny ska bli påkörd. Men han var iallfall väldigt duktig och lugn.

Efter skogsturen verkade jag hovarna på honom, fast det var inte så mycket att verka, behövde inte klippa, bara raspa och ta bort lite av strålen.

Tänkte att det skulle bli bilder på oss i skogen med nya kameran, men mamma är så oteknisk så jag sket i att ta med kameran, hon skulle säkert bara ha sönder den :P haha.

Vinnaren är:

Vinnaren i tävlingen sommarens hästbild är....


BILD NUMMER 5

Beskrivning:
"Detta är en bild på min miniatyrshettis Amigo på 3 år när han står och betar en ljum sommarkväll.  Älskar förgrunden med  all klöver och det grönskade gräset och man riktigt ser hur underbart det är att vara häst på sommaren."

http://inajacobsen.blogg.se/

Ina´s blogg är en jätteysig blogg där hon skriver om sina två små söta shettisar. Hur hon tränar de och leker och mysr med de små. Hon rider såklart inte på dom, utan kör med dom och leker agility. Som hundar :) Hon har också anordnat ailitytävlingar och träningar för shettisar om någon skulle vara intresserad.

Bilden tycker jag var jättehärlig och hennes beskrivning säger ju allt. En värdig Vinnare!
Priset kommer på posten som jag lovat, alltså bilden utskriven på fotopapper.

Grattis Ina och Amigo!

Hösten har kommit.


Hösten har kommit, löven börjar falla och allt det gröna ändrar färg till gult, orange, brunt och rött. Det är veckert med höst, men det blir så mörkt fort på kvällarna. Och sommaren som aldrig kom har tagit slut.


Redigerad bild på Newton från i sommras, när vi var i stugan.

Träningsschema vecka 37

Jag orkar inte göra i Paint denna gång.
Men såhär hade jag tänkt mig veckan:

Måndag: Vilodag
Tisdag: Lek och springa lös i paddocken.
Onsdag: Rida i paddocken med bommar
Torsdag: Rida ut
Fredag: Longera/tömköra
Lördag: Dressyr
Söndag: Rida ut

Ändringar är möjliga, Vilodagen kan bli på Tisdagen eller onsdagen istället.

Veckan 36

eftersom jag inte gjort något schema för denna vecka så skriver jag nu vad jag har gjort denna vecka.

Måndag: Löshoppning
Tisdag: Promenad i upp och nerförbackar plus längre sträcka på olika underlag och nya ställen.
Onsdag: Vilodag
Torsdag: Ridning i dressyrsadel
Fredag: Emilia provred
Lördag: Longering bommar
Söndag: Uteritt - ska rida ut i det fina höstvädret, skriver om det ikväll.

Sista Chansen.

Sista chansen att rösta på din favoritbild, för dig som inte röstat. Ikväll utses vinnaren.

Longering över bommar.

Igår Longerade jag Newton över bommar och cavaletti. Han hade svårt för att fatta galopp idag, så jag fick vara extra tydlig och jaga på han lite med pisken. Över Bommarna gick han jättefint, fick jättefina steg och tittade vekligen hur han skulle placera fötterna. När vi sedan gick över till cavaletti (på cirka 20cm) så sprang han antingen förbi dom eller snubblade igenom dom bara. Efter ett tag gick det bra i traven där och vi överick till galopp, han saktade av till trav innan cavalettin. Jag jagade på han så han skulle galoppera, men han travade bara fast jättefort och tänkte inte alls på var han la hovarna, så han rev allt. Så longerade jag honom och försökte få honom i lugnare trav och tänlte bara trava över honom där lugnt så han skulle hinna tänka på var han la fötterna, men efter första cavalettin kom han in i galopp och galopperade igenom det. Då blev jag glad, för då såg det riktigt fint ut :) När han gjort det i båda varv ett par gånger var jag nöjd och travade av honom, sedan skrittade vi i skogen en runda.




Jag hade lagt upp bommara i två olika volter, så det bara var att byta volt när man ville.

Medryttare Emilia.

Idag kom Emilia till Newton, jag kanske inte berättat om Emilia, men hon har iallfall svarat på medryttar annonsen. Hon var och tittade på Newton förut, och Idag kom hon för att provrida. Jag tyckte det såg helt okej ut, hon fick ju Newton till att göra det hon ville. Även fast han testade lite. Jag tyckte de såg riktigt bra ut tillslut. Emilia är inte direkt nån proffsryttare, men det är inte jag heller. Jag är glad om jag får hjälp.
Det känns skönt att det inte är en 13 åring liksom. Emilia är 21, då är man mer mogen och så.
Emilia gillade Newton också!
Det blev ett kortare pass idag, men vi valde att sluta när de såg bra ut. Och för att inte trötta ut honom, så han ska hålla sig lite piggare. Och Han tränades inte på nått speciellt, hon kände mest på honom lite. Men lite tempoväxlingar blev det, och halt från trav och fram i trav direkt.

Torsdagen.

Igår red jag, Hade dressyrsadeln. Det gick ganska bra faktiskt, fast han bajsar 24/7. Tränade lite avsaktningar och igångsättningar. Han kändes ganska fin, lite lat emellan åt.
Red även på Falu Rk igår. Vi är där med skolan varannan torsdag för att typ mocka och fixa, ganska värdelöst, och ibland får vi rida lektion som är noll givande. Hade iallfall Stormwind, och han har inte ett passande namn direkt :P Gick väl inte så bra, gick ju mycket bättre sist jag red den. Jaja. Innan vi red skulle vi borsta, sadla och tränsa, knoppa och linda benen på 45 min. Och jag har typ aldrig knoppat eller lindat benen på en häst. Jo kanske en gång. Som tur var hade min häst exem och hade halv man, lite försprång. haha. Jag hann iaf allt på 45 min, fast fula knoppar. Och inte kan jag träna på min häst direkt. Han har ju jättelång man.


Snygging där.


Jag tittade på hööks hemsida och hittade den här bilden. Egentligen äre täcket som dom säljer, men är hästen till salu? :)
Sjukt fin färg, och vacker söt häst. Så ska min hopphäst se ut. Fin Brunskimmel. Eller mörkare skimmel, nästan svart.
Synd att den har täcke på sig, då ser man ju inte hela hästen.


hopp hopp.

Bilder från löshoppningen, dåliga bilder. men snart har vi en ny kamera :D
pappa har beställt idag :)




Promenix

Åh jag måste gå och lägga mig, ska upp hlav 6 imorgon och till skolan. Idag har jag iallfall gått en promenad med Newton, Längre än vi brukar och på nya ställen. Träning vid olika miljöer och olika underlag. allt gick bra han var snäll och duktig. Nu måste jag sova. Godnatt.

RSS 2.0