Tävlar om...

Är med och tävlar hos ronda.blogg.se 



Lite mer hästläsning utöver bloggarna skulle inte sitta fel, var med och tävla du också :)
Tävlingen avslutas 15 januari.

----> ronda.blogg.se

Fråga

Brukar ni köpa Julklapp till era hästar?
Isf Vad har ni köpt i år?

Jag hittade inget, och vi har ingen hästbutik i mora, så jag gjorde bara knäckebrödstårta till honom i hagen, och extra mumsig mat när han kom in.

Jag har inte fått några hästgrejjer i julklapp :( Jo en prenumeration på hästmagazinet tror jag de va.

Kompis.

Igår fick min bästa kompis Linnea rida newton, jag gick och hon skrittade hästen i skogen. Mysigt var det och jag var stolt över newton som var så snäll med ny människa på ryggen. och Linnea rider inte i vanliga fall, hon red lite riskola förut med mig när vi var små bara. Newton kanske skulle passa bra som turridningshäst :) Jätteduktiga båda två.
Det blev iallfall en tur på 40 min.

Kallt

det var 28 minusgrader imorse, så hästen fick gå ut kl 10.

brrrrr

Julen.

Har börjat sätta igång newton lite nu, i onsdags gick jag med honom lite ch jobbade lite från marken och bara myste, på julaftn skrittade vi ut en sväng, hur mysigt som helst, red även hem en sväng :)
och idag skrittade jag ut i 50 min, och travade kanske 100 meter. För han var lite pigg och trippig.
Mötte en skidåkare, skoter, bil, sparkåkare. och skidåkaren var läskigast, newton frustade och hll på, haha. påvägen hem när vi ästan var hemma sparkade newton bakut ganska högt, och jag fattar inte varför, om det ara var dumheter, överskottsenergi eller om han hade is i hoven som klämde.

Vi hoppas att alla våra läsare har haft en riktigt God Jul :)
Emma & Newton


vinter


What is happening?

Det händer inte så mycket just nu, Newton vilar ut sin överansträngning. Men igår tog jag honom på en liten promenad hem till mig och tog kort. :)
Det är vinter och i förrgår var det 24 minus ute, brrrr. Då fick newton massa mer hö än vanligt. Och vattnet i stallet frös, så vi fick gå till stallet med vatten hemifrån.
Men nu är det normalt kallt igen.

Energipaket.

Det märks att newton har stått några dagar nu, han är lite busigare och har mer egen vilja. Ska ta och pyssla om honom lite idag. et är jättefint ute, vitt, fruset och kallt, solen skiner.

Newton Konvalecent.

Veterinären kom igår till slut. Bertil var mycket trevligare än den andra som gav vaccinet. Jag fick longera newton i trav, sen kände Bertil på honom lite, och han tyckte han såg stel ut i frambenen, och det är värre i höger varv, och han har antagligen en överansträngning i höger kota, men han var inge gallig eller så. Så nu ska Newton vila ett par veckor, och sedan börja träna lite igen och öka succesivt, så får vi se om det blivit bättre, annars får vi väl gå vidare med det. När jag börjar rida igen ska det vara mycket raka spår, inte nå volter och så. Mycket skogsritter. Så ska han ha lindade framben i hagen med padd under på höger.

Hade ju tänkt ha vintervila i Januari, men det får väl bli nu istället, Jullov.



<3

Traktor på Falu RK.

Var på Falu Rk igår med skolan. fick köra traktor :D Flytta en höbal, fixa gödselstacken. Askul va de :D kände mig som en riktig bonde.
Sen red vi, jag fick Freja, en stooor häst, typ 170, ganska mjuk i halsen och inte lika trög som de andra hästarna. Men i slutet tror jag hon blev lite trött och började slänga med huvudet, och studsa i galoppfattningen också, så jag fick ont i ryggen. Kändes som hästen var lite stor för lilla mig att orka hålla och rida med sätet. jag är liksom ganska kort och väger max 55 kg. så början gick bättre än slutet.

Veterinär på fredag.

Nu har jag pratat med veterinären, han ska ringa mig på fredag så ska vi bestämma tid.
Så han ska kolla på newton på fredag.
hoppas hoppas inte att det är nått allvarligt, och hoppas han hittar på vad det är direkt..

Dressyrlektion för Nina

Ja igår red jag ju lektion för Nína, jag tyckte hon var bra, tydlig och bra tips. Jag ville få honom mer framåt och hon hjälpte mig, och han svarade mycket bättre för skänkeln. Och fattade även nån galopp av sig själv. Sen galopperade jag några varv i vänster, sen när jag bytte varv och skulle ta de i höger på stannade han, och sparka bakut när jag la till spöt. Och han fortsatte så i det varvet, även när jag inte skulle fatta galopp utan bara trava på. Och han gick också som en ostkrok i det varvet, med bakdelen innanför, och ställd i halsen/nacken.

Nina sa att hon var inte säker på att han var ren, så hon ville att jag ska kolla honom innan jag rider igen. Och ja tanken har slagit mig också att han har ont, men det är ju lätt att bli blind själv. Jag har liksom tänkt att det bara är hans svåra varv och att han är bekväm av sig.

Så ja lektionen gick ganska bra och det gav oss något. Både positivt och negativt.
Jag blev ledsen, fick ångest och kände mig oproffsig.

känns som att jag sitter och väntar på att 20tusen kommer gå åt på veterinärbesök, triangelmärkning, avlivning, lösa benbitar, senskada eller nått annat skit. Så nu känns det ganska mörkt.

Fast som nina sa, det behöver inte vara nått stort, det behöver inte var nått alls. Men det är bäst att kolla.
Och ja visst är det så.

Så jag har ringt veterinären nu och väntar på uppringning...


Ridning och rakning.

Red i paddocken idag, första gången på en vecka. Det var blött som fan. Kan ju säga att det gick bra i början, sen när jag skulle göra galoppfattningarna krångla han, men fick tillslut några galopper i både varv. i traven kändes han fin och framåt. Och i slutet slappna han av och gick väldigt fint i nacken i lugnt trav och i skritten.
Och när han krångla och jag inte orkade banka på längre slog jag till med pisken, och han sparka bakut, och jag piska osv, så som vi brukar hålla på och han blir bara mer vrång, men idag sparka han faktiskt bakut högre än han brukar. Men han blev heller inte lika vrång som vanligt.

Vet inte hur det här blir imorgon, jag som ska rida för Nina i Ridhuset imorgon, Nina är A-tränare i Drressyr. Jag och newton har tagit några steg tillbaka, det som gick så bra för ett par veckor sen.. Jag har ingen motvation, självförtroende eller tålamod. Och newton är inte speciellt samarbetsvillig med mig nu, jag förstår honom. Jag blir bara arg och han krånglar, jag är stressad och rider jämt när det är mörkt. Det går inte att rida ordentligt nu heller. Det slutar jämt med dåligt humör.

Jaja Hoppas att Nina kan hjälpa oss, ge mig tips för att få en piggare, känsligare och gladare häst.

Jag är jättenervös för imorgon, och jag har sämst självförtroende nu.

Rakade klart honom idag också. eller jag gjorde iallfall så det blev lika på båda sidor, haha. tog inget på låren som jag tänkt, han var otålig och trampa runt.

Longering och skoning.

Lärde mamma longera idag, och det gick bra och mamma och newton var duktiga båda två :)

Sen efter skodde jag honom fram, ganska snäll i början men sen tröttna han och var hur bråkig som helst, och jag orkade inte med honom, men kämpade på, blev irriterad och arg, och grinig. Och Newton blev ännu tröttare på att stå still, men tillslut blev det klart, tog ett tag, men newton får skylla sig själv när han krånglar. Fan vad jag svurigt åt honom, just nu är jag på dåligt humör och inte speciellt glad på min häst.

Men det är ju mitt fel också, ju argare jag blir desto mer bråkar han. Och jag är inte snabb på att sko än. så jag förstår att han tröttna, och han fattar ju inte att han ska stå still, och han fattar inte grejjen.

Jag kokar av ilska och ångest.

nu har han iallfall snösulor!

Och annars så blev resultatet ganska bra om man tänker på att han inte kunde stå still. Stegra sig, tyngde ner allt han hade på det benet jag hållde på med, röck med benen...hela tiden..


Snöstyltor óch halt.

I fredags red jag ut, det var massa snö och allt v ar jättemysigt, dock var det kramsnö och newtopn fick värsta snöstyltorna, så det blev mest skritt och lite trav. Han hållde på att ramla ett par gånger, styltor fram och halkar bak. annars gick allt bra och han var duktiog, men han hade behövt springa av sig, men de gick inte.

Igår red jag till ängen och trava runt, det är inte lika hårt där och får inte snöstyltor på samma sätt. Tog några galopper också, det gick bra. men i en kurva när vi galopperade så halka han med bakbenen och gick omkull. Han låg ner en stund och pusta men reste sig igen. jag klappade om honom och gick hem med honom till fots. Och jag tror det gick bra för honom. Med mig gick det bra, och newton travar iallafall i hagen.
Men jag blev lite rädd.


Klippt.

Ja har klippt newton nu, men jag är inte färdig, bild kommer när jag är klar.
Han blir så svettig direkt annars.


Ett stort kliv bakåt.

Torsdags: Red i paddocken, hoppade över cavaletti med mellanrum på 1 galoppsprång, och det gick hur bra som helst, och fattade galopp direkt, jag övade på galoppfattning, gick super. och när jag hoppat färdigt tänkte jag ta en galopp och sedan avsluta, men han vägrade fatta galopp, helvette!! men jag var envis och han med, vilket resulterade i att han inte ens ville trava sen, så jag fick lov att ringa dit pappa så han fick hjälpa mig att få honom i trav. travade lite och så fick det vara bra sen. Kul tänkte jag, då har man förstört allt vi byggt upp och var tillbaka till noll igen.

Lördag: skrittade barbacka ch tränade på att backa.

Söndag: red i paddcken och tränade på att fåhonom i trav och nån galopp, gick sådär, nån gång fick mamma rycka in med pisken.

Måndag: Samma som söndagen med lite träning på volter och böjnning och ställning.

Tisdag: Red inte så länge och bara gjorde korta travsträckor och ingen galopp pga hårt underlag. trav, skritt,trav,halt Allts övergångar, lite flyttning för skänkel. Och försöka på stöd i handen-munnen. hållde stöd när vi travade,släppte i skritten. Och tränade på lite livligare skritt. Det gick ganska bra förutom att han vägrade nån gång bara.


Ludde, haha, ser riktigt björnig ut i sin vnterpäls.

Varför blir dom bra bilderna suddiga jämt?
Nu när jag kollat på alla bilder mamma tog så ser jag att jag måste verkligen trampa ner mer och komma ner i sadeln, kanske hade vart lättare omm sadeln satt bättre..


Mina inköp

Det här köpte jag på Globen i Annexet:

- 2 Schabrak från börjes för 120 kr (för båda)
- Pullar Träns i Buffaloläder och anatomiskt nackstycke 140 kr
- Bensnören 30 kr
- Ylletäcke 340 kr
- Fårskinnspadd  499 kr
- 3 gamla tidningar 20 kr

Summa: 1149 kr

Och det vi köpte på börjes kom vi på sen att dom räknade fel, så det blev 100 kronor mindre.

  

Så jag handlade allt jag skulle förutom lädergrimma, leksak och Wellington hjälm, men nu vet jag iaf storlek, så jag kan beställa. Önskar mig i julklapp :)

Vad köpte ni?


RSS 2.0